Mai ai timp să implementezi E-FACTURA în business-ul tău fără a primi amendă! Termenul de implementare a fost prelungit până în luna Mai.
- Q&A Business
- 2 apr. 2024
- 4 min de citit
Actualizată în: 23 nov. 2024

Noul termen este 31 Mai 2024, prin urmare, dacă nu ai implementat E-Factura în business-ul tău, nu vei primi amendă, dar este necesar să te pregătești ca firma ta să fie pregătită pentru acest sistem de facturare până la 31 Mai 2024!
Cum te pregătești pentru E-Factura?
Stick cu semnătură digitală în calitate de reprezentat legal.
Asigură-te că ai cont SPV (Spațiu Privat Virtual la ANAF) în calitate de reprezentant legal (poți face asta după primirea semnăturii digitale)
Găsește cel mai potrivit sistem de facturare pentru nevoile tale care să transmită în timp real toate facturile în sistemul E-Factura.

SĂ RECAPITULĂM CE ESTE E-FACTURA, CUI SE ADRESEAZĂ, CUM FUNCȚIONEAZĂ ȘI CE RESPONSABILITĂȚI AI.
Ce este de știut referitor la E-Factura și ce trebuie să facă contribuabilii pentru a încasa și emite facturi electronice.
E-Factura a fost implementată cu caracter obligatoriu încă de la 1 Ianuarie 2024 pentru cei ce prestează servicii sau comercializează bunuri pe teritoriul României, în relația B2B (business to business). Există un ghid creat de Ministerul Finanțelor și de cartre ANAF ce vine în ajutorul antreprenorilor.
Rolul acestei platforme este transparentizarea și monitorizarea tuturor tranzacțiilor, astfel încât evaziunea fiscală să fie redusă și de a echilibra concurența. Un alt beneficiu ar fi acela că prin simplificarea procedurilor de verificare, auditul se va face mult mai ușor.
E-factura se concretizează în două etape după cum urmează:
ETAPA 1
1 Ianuarie 2024 - 30 Iunie 2024 - fiecare persoană stabilită în România ce este impozabilă, indiferent dacă este înregistrată cu scopuri de TVA sau nu, are obligația de a raporta în sistemul național E-factura toate facturile emise B2B (adică, dacă ești persoană juridică și oferi sau cumperi servicii sau bunuri de o altă persoană juridică) sau cu instituțiile publice, altele decât cele cu B2G (business to government), pentru care există obligația utilizării platformei E-Factura de la 01 Iunie 2024.
Dar care sunt operațiunile exceptate de la regula utilizării platformei E-Factura?
Livrări de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către un furnizor sau o altă persoană în contul său.
Livrări de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către cumpărătorul care nu este stabilit în România sau de altă persoană în contul său. Excepție fac bunurile transportate de către cumpărător care sunt folosite la alimentarea ambarcațiunilor și a avioanelor de agrement sau oricărui mijloc de transport pentru uz privat.
Livrările intracomunitare de bunuri.
Facturarea electronică nu se aplică în situația prevăzută de art.6 din OUG nr.120/2021 cu completările și modificările ulterioare (regăsiți legea aici: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/247243)
Furnizorii, persoane stabilite în România, pentru operațiunile efectuate în relația B2B, persoane impozabile stabilite în România pentru operațiunile efectuate în relația cu instituții publice, altele decât cele B2G, dar și persoanele nestabilite în România, dar care sunt înregistrate în scopuri de TVA sunt obligați în continuare să transmită facturile emise către destinatar, exceptând situațiile în care atât furnizorul/prestatorul cât și destinatarul sunt înregistrați în Registrul RO E-Factura.
TERMENUL
Ai la dispoziție 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii să o înregistrezi în E-Factura, dar nu trebuie să treacă mai mult de 5 zile lucrătoare de la dată limită prevăzută pentru emiterea facturii

AMENDĂ ȘI CONTRAVENȚIE e-FACTURA
Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea tuturor facturilor în sistemul național vor fi amendate cu sume:
între 5 000 și 10 000 de lei pentru cei ce se încadrează la categoria contribuabililor mari
între 2 500 și 5 000 de lei pentru cei ce se încadrează la categoria contribuabililor mijlocii
între 1 000 și 2 500 de lei pentru celelalte persoane juridice sau persoane fizice.
ETAPA 2
Începând cu 1 Iulie 2024, cei ce emit facturi au obligația ca transmiterea acestora către destinatari să fie efectuată doar prin sistemul național E-Factura, iar destinatarii au obligația de a le verifica și accepta în sistem.
Cei ce vor emite facturi în relația B2B fără a fi transmisă prin E-Factura vor primi contravenție și o amendă egală cu cuantumul TVA-ului înscris pe factura emisă.
Informații juridice și legislative ce vin în ajutorul antreprenorilor. Servicii 100% online și oferte de nerefuzat.
Q&A Business | Partenerul afacerii tale
E-mail: office@qabusiness.ro
Telefon: 0755 315 013

Nu uita, înființarea firmei tale poate fi un proces de lungă durată dacă nu te pricepi sau dacă nu ai persoane apropiate care să te îndrume.
Noi îți oferim serviciul de înființare firmă, fie că e SRL, fie că este PFA, 100% online, alături de noi te poți concentra pe cele menționate mai sus.
Oferte excepționale pentru fiecare antreprenor, de la mic la mare, servicii de calitate și prompte.
Nu ezita să ne soliciți un pachet promoțional din cele existente pe site-ul nostru sau să ne soliciți o ofertă personalizată completând formularul de pe https://www.qabusiness.ro/srl dacă intenționezi să deschizi un srl sau formularul https://www.qabusiness.ro/pfa dacă te îndrepți către un PFA.
De asemenea, oferim pachete promoționale și pentru găzduire sediu social ce pot fi solicitate completând formularul https://www.qabusiness.ro/gazduiresediusocial
De asemenea, în pachetele noastre regășiți și servicii pentru sediul social al firmei pe care îl găzduim cu profesionalism, oferind suplimentar în aceste pachete și îndosariere, notificare și scanarea corespondenței firmei tale.
Коментарі